Żaden inny weselny przysmak nie jest podawany w tak pompatyczny sposób jak tort. Pojawieniu się tortu towarzyszy zwykle podniosły akompaniament orkiestry, nierzadko też zapala się sztuczne ognie i przyciemnia światła. Następnie nowożeńcy razem chwytają za nóż i kroją pierwsze kawałki tortu, który ma zwiastować im dobrobyt oraz słodkie życie małżeńskie. Nic więc dziwnego, że para młoda poświęca na wybór tortu więcej czasu niż na wybór innych elementów menu.
Klasycznie czy awangardowo?
Klasyczne, białe torty wciąż są w modzie! Dawniej trudno byłoby sobie wyobrazić tort weselny inny niż w kolorze bieli lub beżu, ozdobiony jedynie kwiatami z lukru i jadalnymi perełkami. Współcześnie mówimy na takie torty „nude cake”. Prezentują się one wyjątkowo stylowo, a w środku kryją znane i sprawdzone smaki. Klasyczny biały tort sprawdza się na weselach wiosną i latem. Wówczas warto ozdobić go świeżymi owocami lub kwiatami, tak aby sprawiał wrażenie lekkiego i puszystego.
Poza klasyką mamy do wyboru dosłownie… wszystko. Od kolorowych tortów, przez torty z muffinek, po torty na słono, np. z sera. Cukiernicy potrafią w swoich cukierniach wyczarować prawdziwe cuda, o walorach wręcz artystycznych, z detalami tak drobnymi i precyzyjnymi, że ich torty zasługują na osobne sesje zdjęciowe. Cukierni możemy podsunąć również swój własny projekt tortu i sprawić, by najbardziej pasował on do stylu naszego wesela, a więc do dekoracji, kreacji i dodatków. Dziś bez problemu zamówimy tort w stylu boho, romantycznym, minimalistycznym, rustykalnym czy hawajskim.
Pod osłoną z lukru
Wybierając tort, nie zapominajmy o tym, że liczy się wnętrze. Smak tortu powinien być adekwatny do jego wyglądu. Nie chcemy przecież widzieć rozczarowania na twarzach gości, spowodowanego smakową przeciętnością naprawdę pięknego tortu. Latem tort powinien być lekki, z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Jesienią i zimą możemy postawić na bardziej kaloryczną i sycącą wersję na maśle, z większą ilością słodkich i kremowych składników.
Komentarze